اسید هیومیک پودری و مایع

اسید هیومیک پودری و مایع

اسید هیومیک پودری و مایع


اسید هیومیک پودری و مایع


اسید هیومیک نوعی کود آلی است که از تجزیه‌ی بیولوژیکی پسماندهای آلی در داخل خاک در اثر فعالیت باکتری‌ها در شرایط خاص تولید می‌شود و فواید فراوانی در کشاورزی دارد. شرایط تولید آن به گونه‌ایست که پسماندهای کشاورزی مانند میوه‌های فاسد، شاخه و برگ در زیر لایه‌ای از خاک با قطر معین جهت رسیدن اکسیژن کافی و داشتن دمای مناسب قرار می‌گیرند و در حدود یک سال این کود را تولید می‌کنند. این کود رنگی سیاه یا قهوه‌ای تیره دارد و حاوی عناصری مانند فسفر، نیتروژن، گوگرد، پتاسیم و کلسیم که برای رشد مناسب گیاه ضروری هستند می‌باشد. بنابراین با غنی کردن خاک از این عناصر مفید موجب افزایش ریشه‌ زایی و به دنبال آن افزایش دسترسی گیاه به مواد مغذی خاک و جذب آن‌ها می‌شود و رشد و باردهی گیاه را بهبود می‌بخشد. اسید هیومیک دارای انواع مختلفی می‌باشد که اسید هیومیک پودری و مایع دو دسته از انواع آن هستند و در این مقاله به آن‌ها اشاره می‌شود.

مزایای اسید هیومیک

بیشترین تاثیری که وجود هیومیک اسید در خاک بر گیاهان می‎‌گذارد، افزایش ریشه زایی در گیاهان می‌باشد؛ ایجاد ریشه‌های بیشتر و قوی‌ تر منجر به افزایش جذب مواد غذایی می‌شود. در نتیجه اضافه کردن این کود به خاک می‌تواند باردهی گیاه را به مقدار 30 تا 50 درصد افزایش دهد و باروری خاک را نیز تا 70 درصد بهتر کند. این کود همچنین می‌تواند باعث جذب بیشتر نوکلئیک اسیدها و پروتئین‌ها و به دنبال آن افزایش نفوذپذیری غشاء سلولی را در گیاه شود و در نتیجه میزان جذب مواد غذایی را بالا ببرد. تیرگی رنگ این کود نیز به دلیل افزایش جذب انرژِی خورشید در بهبود خاک تاثیر دارد. هیومیک اسید نه تنها خود برای محیط زیست ضرری ندارد و آن را آلوده نمی‌کند، بلکه باعث کاهش نیاز به اضافه کردن کودهای شیمیایی به خاک و در نتیجه کمک به محیط زیست می‌شود. مزیت دیگر این کود نسبت به کودهای شیمیایی پایدار بودن آن است. افزودن هیومیک اسید به خاک می‌تواند با جذب سدیم، شوری خاک را کاهش دهد. همچنین می‌تواند موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر سمی بودن خاک شود. با توجه به اینکه باکتری‌های مفید در روند تولید هیومیک اسید نقش دارند، این کود به میکروارگانیسم‌های مضر اجازه‌ی تکثیر و فعالیت نمی‌دهد و فقط به میکروارگانیسم‌هایی که برای گیاه مفید هستند اجازه‌ی تکثیر می‌دهد. از دیگر مزایای هیومیک اسید، کلاته کردن ریزمغذی‌های فلزی در اطراف ریشه‌ی گیاهان است که باعث بهبود جذب آن‌ها می‌شود.

انواع اسید هیومیک‌ها

همانطور که پیشتر اشاره شد، انواع متنوعی از هیومیک اسیدها در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از آن‌ها حاوی مولکول‌های سنگین و دارای انحلال پذیری کمی می‌باشند و برخی دیگر دارای مولکول‌های کوچک و قابل جذب هستند. نوعی از اسید هیومیک‌ها که در طبیعت وجود دارد و ماده‌ای معدنی به حساب می‌آید با نام لئوناردیت شناخته می‌شود که جذب آن کند بوده و در آب حل نمی‌شود به همین دلیل به آن اسید هیومیک غیرفعال می‌گویند. انواع فعال اسید هیومیک‌ها از طریق استخراج از لئوناردیت با استفاده از مواد شیمیایی و با روش سنتزی تولید می‌شوند که انحلال پذیری بالایی دارند. اسید هیومیک پودری و مایع در دسته‌ی اسید هیومیک‌های فعال قرار می‌گیرند.

 اسید هیومیک پودری و مایع

اسید هیومیک پودری به عنوان خالص ترین نوع اسید هیومیک‌ها شناخته می‌شود و خلوص آن بین 25 تا 99 درصد متغیر است. این ماده در مراحل مختلفی تصفیه، خالص سازی و با استفاده از خشک کن‌های المنتی یا اسپین درایر خشک می‌شود. هیومیک اسید پودری درصورت فراوری درست، انحلال پذیری 100 درصدی داشته و سرعت جذب آن به خاک بسیار بالا می‌باشد.

یکی از مزایای اسید هیومیک مایع آماده‌ی استفاده بودن این ماده می‌باشد و به روش محلول پاشی یا آبیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما خلوص آن  10 تا 12 درصد است و در صورتی که از این مقدار بیشتر شود ته نشین شده و منجر به گرفتگی نازل‌ها در سیستم آبیاری قطره‌ای می‌شود. به علت امکان ترکیب آن با عناصر مغذی مانند فسفات و ازت و برخی کودهای دیگر، در صورت استفاده از آن به همراه این کودها می‌توان تغذیه‌ی کاملی برای گیاه فراهم کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *