کامل ترین کود شیمیایی
گیاهان برای رشد و محصول دهی به نور، آب و مواد مغذی نیاز دارند. ممکن است خاک گیاه تمام مواد مغذی مورد نیاز گیاه را به مقدار کافی در خود نداشته باشد؛ در این صورت یکی از راههای جبران کمبود عناصر در خاک استفاده از کودهای شیمیایی است. کامل ترین کود شیمیایی کودی است که عناصر اصلی ای که گیاه برای ادامهی زندگی و رشد به آنها نیاز دارد را در خود داشته باشد. عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم از عناصر ضروری و اصلی برای حیات گیاهان شناخته میشوند. کودهای کامل که به آنها NPK نیز گفته میشود، حاوی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم با نسبتهای مختلف هستند و با توجه به میزان نیاز از آنها جهت رشد بهتر گیاه و افزایش محصول آن استفاده میشود.
نیتروژن N
علی رغم وجود مقدار فراوانی از عنصر نیتروژن در هوا، گیاهان قادر به جذب آن از هوا نیستند و باید آن را از طریق خاک جذب کنند. وجود نیتروژن در خاک گیاه به مقدار کافی از این جهت اهمیت دارد که باعث تولید پروتئین گیاهی و به دنبال آن سبز بودن گیاه میشود. این عنصر برای افزایش جوانه زنی و باروری درختان میوه ضروری است و نرسیدن مقادیر کافی از آن به درخت میتواند منجر به زرد و کوچک شدن برگها، رشد نکردن جوانهها و همچنین کاهش باردهی آن شود.
فسفر P
وجود فسفر کافی در خاک برای محصول دهی گیاه ضروری است، چراکه تقسیمات سلولی گیاه به وجود مقدار کافی از این عنصر بستگی دارد. درصورتی که گیاه مقدار فسفر مورد نیاز خود را از خاک دریافت نکند گل دهی و تشکیل میوه در آن متوقف یا دچار کاهش چشمگیری میشود. همچنین فسفر برای دوام ریشهی گیاه و مقاومت آن در برابر بیماریها عنصری حیاتی به حساب میآید.
پتاسیم K
پتاسیم عنصری ضروری جهت افزایش کیفیت محصول در گیاهان و همچنین گسترش ریشهی آنها به شمار میرود. این عنصر برای افزایش مقاومت گیاه در برابر کمبود آب و شوری خاک و جلوگیری از ابتلای آن به بیماری بسیار مهم میباشد. نبود عنصر پتاسیم در خاک گیاه به مقدار کافی میتواند منجر به تغییر رنگ برگهای گیاه به رنگ نارنجی یا زرد شود. به غیر از کامل ترین کود شیمیایی، کودهایی مانند آمینو کلات پتاسیم نیز میتوانند به خوبی کمبود این عنصر مهم در گیاه را جبران کنند.
مزایا و معایب کامل ترین کود شیمیایی
کود NPK همانطور که از نام آن بر میآید حاوی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم که از ضروری ترین عناصر برای گیاهان محسوب میشوند. استفاده از این کود باعث سرسبز شدن گیاه، افزایش بار دهی گیاه، تشکیل میوههای با کیفیت تر، افزایش جوانه زنی، رشد و گسترش ریشه و رشد ساقه میشود. همچنین میتواند مقاومت گیاه را در برابر بیماری افزایش دهد. اما مصرف خودسرانه و بیش از نیاز از این کودها مضرات زیادی را برای گیاه و محیط زیست در پی دارد. اضافه کردن بیش از حد کود NPK به خاک میتواند منجر به اسیدی شدن و فشرده شدن خاک و آلوده شدن آبهای زیر زمینی شود و سلامت انسان، حیوانات و اکوسیستم را در خطر جدی قرار دهد. استفاده از این کودهای شیمایی در مقادیر بالا باعث ضعیف شدن ریشههای گیاه و کاهش توانایی آن در جذب آب در هنگام کم آبی میشود. با اینکه این کودها دارای عناصر حیاتی برای رشد و محصول دهی گیاه میباشند، عدم آگاهی و زیاده روی در استفاده از آنها نتیجهی عکس داده و در طولانی مدت باعث کاهش حاصلخیزی خاک و کاهش شدید کیفیت محصول میشود.
بدون دیدگاه