علت ریختن نمک پای درخت گردو
درخت گردو با عمر طولانی و باردهی زیاد به عنوان درختی پربازده و پرسود شناخته میشود و به دلیل داشتن محصولی پرخاصیت گیاه با ارزشی به شمار میرود. به همین دلیل کشاورزان و باغداران از زمانهای قدیم به دنبال راهی برای افزایش محصول این درخت بودهاند، که یکی از این راهها ریختن نمک پای درخت گردو بود. علت ریختن نمک پای درخت گردو این بود که کشاورزان تصور میکردند وجود نمک در خاک باعث غنی سازی خاک و به دنبال آن پربارتر شدن درخت، تردتر و سفیدتر شدن مغز گردو و کشتن کرمها و آفات میشود. همچنین برخی از باغداران برای افزایش کیفیت محصول درخت گردو به بلند ترین شاخهی آن سنگ نمک آویزان میکردند. اما امروزه تحقیقات علمی نشان داده اند که این عمل نه تنها کیفیت محصول درخت گردو را افزایش نمیدهد، بلکه ممکن است به درخت آسیب بزند.
تاثیر ریختن نمک پای درخت گردو
همانطور که پیشتر گفته شد ریختن نمک در خاک درخت گردو منجر به شوری خاک میشود. همچنین آویزان کردن سنگ نمک بر شاخهی درخت نه تنها تاثیری در سفید شدن مغز گردو ندارد، بلکه در صورت ریزش باران نمک آن شسته شده و روی برگها میریزد و باعث خشکی برگها میشود و در صورت شسته شدن نمک از روی برگها، این نمک به خاک وارد شده و باعث شوری آن میشود. افزایش میزان شوری خاک مشکلات زیادی را برای درخت ایجاد میکند که به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
کاهش جذب آب
وجود نمک زیاد در خاک درخت گردو باعث جذب نم خاک میشود. همچنین نمک موجب تغییر فشار اسمزی در خاک شده و جذب آب توسط ریشهی درخت را مختل میکند. این عمل در نهایت منجر به خشکی درخت میشود. البته برخی محققان معتقدند که وجود نمک تا میزان تحمل درخت (یعنی حداکثر 5 دسی زیمنس به ازای هر متر) با تنظیم فشار اسمزی خاک و کوچک کردن روزنهها، باعث کاهش تعرق درخت شده و آب درخت را حفظ میکند.
مسمومیت درخت گردو
درخت گردو حساسیت زیادی نسبت به نمک دارد و افزایش میزان شوری خاک از محدودهای مشخص موجب کاهش رشد درخت و کاهش کیفیت گردوها میشود. همچنین با توجه به اینکه نمک از سدیم و کلر تشکیل شده است، افزایش میزان نمک در خاک موجب بر هم خوردن تعادل این دو عنصر در خاک شده و نهایتا منجر به بروز علائم مسمومیت در درخت گردو مانند، سوختگی حاشیهی برگها، کاهش رشد ساقه و کاهش اندازهی گردو میشود.
کاهش جذب مواد مغذی
با بر هم خوردن تعادل عناصر سدیم و کلر در خاک در اثر افزایش میزان نمک در خاک، جذب مواد مغذی و عناصر مفید توسط درخت گردو دچار اختلال میشود. عناصری مانند آهن، فسفر، کلسیم، پتاسیم و … که جذب آنها برای افزایش باردهی و سلامت درخت ضروری است، با افزایش شوری خاک به علت ریختن نمک پای درخت گردو، کاهش چشمگیری خواهد داشت و در نتیجه کیفیت محصولات را کاهش میدهد.
کاهش مقاومت در برابر بیماری و آفات
شوری خاک درخت گردو باعث کاهش میزان برگ درخت و قسمتهای فتوسنتز کننده و به دنبال آن ضعیف شدن عملکرد آن در مقابله با بیماریها، آفات و حشرات میشود. همچنین همانطور که پیشتر گفته شد، وجود نمک زیاد در خاک موجب اختلال در جذب عناصر ضروری که در افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری نقش دارند، میشود. بنابراین برخلاف باور قدیمی کشاورزان که نمک را برای مقابله با آفات مفید میدانستند، این ماده موجب ضعیف شدن گیاه و کاهش مقاومت آن میشود. خوب است بدانید که محصولاتی مانند کود آمینو اسید و آمینو کلات، میتوانند در افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری موثر باشند.
پیری زودرس درخت
نمک موجود در خاک میتواند توسط ریشههای درخت جذب شده و تجمع عناصر تشکیل دهندهی آن یعنی سدیم و کلر میتواند باعث آسیب رسیدن به سلولها بافتهای گیاه شود. آسیب دیدن سلولهای گیاه موجب پیری زودرس درخت گردو و همچنین کاهش کیفیت محصول میشود.
بدون دیدگاه